Jak vybrat doménu

Článku s návodem jak nejlépe vybrat doménu najdete na internetu hodně, jenže některé jsou dost zavádějící a v jiných chybí některé celkem zásadní informace. I proto jsem se rozhodl napsat tento článek. Při výběru domén pro klienty se řídíme několika pravidly a pro nás bude vhodné si je napsat :-)

Obecný obsah v doméně

Zda by se měl člověk zamyslet nad tím, co pro něho bude jeho web znamenat. Pokud je web jen doplňkem k offline byznysu, bude výběr jiný než ve chvíli kdy chcete na internetu oslovovat nové zákazníky. V prvním případě by měla doména obsahovat název firmy - díky tomu si zákazník doménu dobře zapamatuje a případně jednoduše dohledá s pomocí vyhledávače. V druhém případě (pokud nejste všeobecně známá společnost) je vhodné do názvu zařadit nějakou asociaci s oborem, kterého se Váš byznys týká - tedy např. &qupt;auto" nebo "sport atd. Pro zverimex např. obecné jméno pro psa, kočku apod. Každému tak bude hned jasné, o jaký web se jedná, lépe si ho díky asociaci zapamatují.

Jakou doménu prvního řádu

Český internet používá téměř výlučně domény .CZ a nezbývá než toto doporučit i Vám. Pokud chcete působit i mimo ČR, je vhodné vybrat doménu tak, aby .COM, .EU, .SK nebyly obsazené a mohli jste je koupit nejlépe všechny, ale .CZ je prostě základ bez kterého se neobejdete. V opačném případě plno Vašich zákazníků omylem přijde ke konkurenci a to jistě nechcete.

Délka domény

Doména by neměla být především přesložitělá. Maximum by měla být dvě slova, a na první pohled by mělo být zřejmé, kde jedno končí a druhé začíná. Vhodný počet znaků samozřejmě uvádět nebudu, ale každý určitě ví, že raději napíše auto.cz než by vypisovatl serveroautomobilech.cz :-)

Klíčová slova v doméně

Poté co někdo vynesl na světlo světa informaci, že vyhledávač dává velký význam obsahu URL, začli vznikat až nesmyslné domény typu nejlevnejsi-televizory-radia-vysavace-lednice.cz. Vyhledávače však nejsou hloupé a obsah v doméně berou jen jako pomocnou metriku. Pokud jedno zásadní klíčové slovo do domény propašujete, bude to malé plus, nic velkého se ale nestane, když tomu tak nebude.

Domény a pomlčky

Pokud chcete mít víceslovnou doménu, je téměř nezbytné, abyste zakoupili pomlčkovou i bezpomlčkovou variantu. V opačném případě to dříve nebo později udělá někdo za Vás. Dále je potřeba si zvolit, která z nich bude ta hlavní a tu druhou správně přesměrovat. A kterou zvolit jako hlavní? Vždy radíme tu bezpomlčkovou a jen v případě, kdy tak vznikne nepříliš čitelný text, zvolit pomlčkovou.

Čitelnost domény

Doménu by mělo být jednoduché přečíst. Určitá písmenka se můžou vyslovovat podobně, čísla jsou sice jeden znak, ale vyslovují se celým slovem atd. Zde je jednoduchá poučka - představte si jak diktujete po telefonu doménu někomu, kdo o Vás nikdy neslyšel, pokud musíte doménu znovu hláskovat aby bylo jasné, o co jde, je to špatně. Pokud chcete v doméně použít číslice, mělo by to mít logický smysl a rozhodně by jich tam nemělo být více.

Cizí slova v doméně

Pokud to půjde, vyhněte se těm, která se jinak píšou a jinak vyslovují (včetně zdvojených písmen). Vyhnete se určitě nemálo problémům, kdy člověk na druhé straně ví, jak se doména vysloví, už ale neví, jak to správně napsat. Tento problém mají nejčastěji anglická slova, která můžou být pro anglicky nemluvící lidi velkým zádrhelem.

Na co si dát při výběru domény pozor

Čeština a překlepy

Ne každý ovládá češtinu se 100% jistotou, proto je dobré se zamyslet, zda by to nešlo v určitých případech bez S/Z I/Y :-)

Historie domény

Často velmi opomíjenou skutečností je, že dnes již domény nemusíme vždy získávat jako novou a neopotřebovanou věc, ale můžou už být "ošoupané". Nedávno jsem narazil na eshop, který měl na Heuréce velmi mnoho záporných recenzí starých pár let. Tento e-shop byl však nově otevřen a použil (podle všeho nechtěně) doménu, na které si někdo udělal asi ne příliš čistý byznys. Podobná situace může nastat na různých fórech atd. Samozřejmě není nutné hned od takové domény dát ruce pryč, je ale dobré vědět jakou měla historii.

Nenechat prostor pro spekulace

Je vhodné vybrat doménu tak, aby nebylo možné koupit nějakou velmi podobnou a odkázat skrz ní třeba na konkurenci.

Na závěr

Vybírejte doménu pečlivě, těžko už ji pak budete měnit. Nezapomeňte na to, že Váš byznys se může ubírat trochu jiným směrem než nyní plánujete - nesvazujte si ruce tím, že doménu zvolíte příliš specifickou, úzce svázanou s tím co děláte právě teď.

TOPlist